(b) peculiarities of individual children. (b) The



0 Comment

(b) Waston (c) Wundt (d) Hull.

2. General Psychology and Educational Psychology are dissimilar. In that educational psychology (a) Is concerned with the child and not with the adult. (b) Is concerned with the various aspects of learning. (c) Deals only with the applications and not with the theory. (d) Selects and emphasises certain data from the general field. 3.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Education psychology is oriented towards (a) The study of the peculiarities of individual children. (b) The application of the principles and techniques of psychology to the solution of the problems of the class room. (c) The formulation of hypothesis and theories related to educational practice. (d) The development on the part of the child of realistic goals and effective plans for their attainment.

4. The primary aim of educational psychology is (a) To contribute to an understanding of sound educational practices. (b) To provide the teacher with a greater appreciation of his role in the education of the child. (c) To provide the academic background essential for effective teaching. (d) To provide a theoretical framework for educational research. 5.

Which of the following is not a function of educational psychology? (a) To discover techniques by means of which educational goals can be attained effectively (b) To define the goals for which education is to strive (c) To promote a greater understanding of the learning process (d) To promote a greater understanding of the learner. 6. Educational psychology should provide prospective teachers with (a) Insight into the various aspects of modem education. (b) Principles, insights and attitudes as points of departure for effective teaching. (c) Research procedures by means of which to evaluate correct teaching procedures. (d) Validate procedures to use in their teachings.

7. By what types of theories of Human nature, sexual behaviour and the conditions under which a person may be held legally responsible for his actions are influenced? (a) Physiological (b) Biological (c) Psychological (d) Sociological. 8. Logos means knowledge and Psyche means (a) Soul. (b) Mind, (c) Consciousness, (d) Behaviour. 9. What level of consciousness the process of awareness indicates? (a) Sub-conscious (b) Conscious (c) Unconscious (d) Preconscious. 10.

The function and structure of nervous system includes (a) A.N.S.

only. (b) P.N.

S. &A.N.S.

(c) C.N.S.&P.

N. (d) Only P.N.S. 11. Which behaviour studies Psychology as a science? (a) Social (b) Overt (c) Human & Animal (d) Creative Animal. 12.

What is the subject matter of Psychology? (a) Socialization (b) Perception of form (c) Development (d) Behaviour. 13. Greeks studied psychology as a branch of (a) Theology. (b) Philosophy, (c) Biology.

(d) Religion. 14. Psychology began to be studied as a science in Germany in the year (a) 1890. (b) 1820. (c) 1879. (d) 1839. 15.

Who established the first Psychological Laboratory? (a) Galton (b) Kurt Lewin (c) Wundt (d) Watson. 16. The study of occupational information should be (a) Postponed until the pupil is ready to choose a vocation.

(b) Introduced in connection with a programme of self-appraisal. (c) Handled only by the school’s occupa­tion counsellor. (d) Made a regular 10th and 12th grade subject. 17. Experience has shown that the most feasible plan for utilizing occupational orientation programme broadcast by radio is (a) The recording of the programme for inter-communication playback.

(b) The direct hook-up of the programme with all class-room radios. (c) The assignment of pupils to listen to and report on the programme. (d) The bringing of pupils to listen to a direct hook-up in assembly. 18. In making occupational field-trips, the pupils should (a) Be accompanied by the teacher at all times. (b) Be prepared to ask questions from their guide. (c) Discuss their visits upon returning to school.

(d) All of these. 19. In helping students to make educational plans, it is unwise for them to (a) Mix general with vocational subjects. (b) Select all their subjects from one field. (c) Take typing with college preparatory subjects. (d) Plan their programmes more than a year ahead.

20. A pupil should definitely be encouraged to go to college if (a) He has better than the average intelli­gence. (b) He has financial backing to see him through. (c) He has met high-school graduation requirements. (d) All the above are true and he wishes to go. 21. The problem child is generally one who has (a) An unsolved problem.

(b) A poor heredity. (c) A poor home environment. (d) A younger brother or sister. 22.

By emotional maturity is meant a (a) Low degree of sensitivity coupled with a high level of intellectual growth. (b) Extreme patience or sympathy towards problems involving other people. (c) Lack of patience or sympathy towards problems involving other people. (d) Lack of control or inhibition of the emotions appropriate to one’s age- group.

23. To educate according to nature means (a) To return to the nature as opposed to the artificial in life. (b) To educate according to the law of nature of human development. (c) To study natural laws and apply them to the educational process. (d) All of these.

24. Which of the following is most likely to be characteristic of the ineffective teacher? (a) Emphasis upon standard (b) Emphasis upon the control of the immediate situation (c) Refusal to help children until they have helped themselves (d) Differential treatment of the students of his class. 25. Which method of research probably contributes most to the advancement of educational psychology as a science? (a) The clinical method (b) The historical method (c) The survey method (d) The experimental method. 26. Psychology is the science of (a) Human being.

(b) Animal’s behaviour. (c) Behaviour. (d) Attitude.

27. Education requires general set of methods, focusing mainly on (a) Systematic observation method. (b) Direct-experimentation. (c) Scientific method. (d) Sociological method. 28. Who was the father of experimental psycho­logy? (a) Watson (b) Freud (c) Wundt (d) Hull.

29. “Introspection Method” was used mainly in (a) Functionalism. (b) Structuralism.

(c) Behaviourism. (d) Gestalt psychology. 30. Who rejected introspection as a legitimate method of study? (a) Watson (b) Freud (c) Wundt (d) Bernstein. 31. What is the value of process of socialisation? (a) Pognitive value (b) Perception of the situation (c) Biological perception (d) Genetic development. 32.

Behavioural changes which occur on the basis of physiological developments rather than learning and which appear in virtually all members of species are the result of (a) Socialisation. (b) Rationalisation, (c) Maturation. (d) Fermentation. 33. To trace the course of mental growth in an individual or the race is the problem of (a) Analytical psychology. (b) Synthetic psychology. (c) Genetic psychology.

(d) Physiological psychology. 34. There is an evidence of a hereditary compo­nent in development of the mental illness known as (a) Paranoia. (b) Psychoneurotic disorders.

(c) Schizophrenia. (d) Paralysis. 35. At what age the child takes his first step in walking? (a) 5 to 6 years (b) 10 to 12 years (c) 4 to five years (d) None of these.

36. Maturation changes occur in a fairly predicta­ble sequence and continue until (a) Adolescence. (b) Adulthood, (c) Old stage. (d) None of these. 37. In the changes of body proportions, the ratio of head to height is 1:4 at birth, by the time of maturity it becomes (a) 1:8. (b) 1:6. (c) 1:2.

(d) 2:8. 38. The concept of “a personality nucleus” was given by (a) Allport. (b) Stendler. (c) Shirley. (d) Skinner. 39. A child is born with some (a) Qualities.

(b) Ego. (c) Innate drives. (d) All of these. 40. The child becomes socialized (a) Fast. (b) Gradually, (c) Slowly. (d) After ego. 41.

What is the determinant of the scope of socialization of a child? (a) Environment (b) Excitement (c) Development of physique (d) Language development. 42. An individual adopts the way of living mores and religion of his society through (a) Motivation. (b) Not emotion, (c) Learning. (d) Socialization. 43.

The main processes of socialization are (a) 4. (b) 6. (c) 8.

(d) 3. 44. The socialization of an individual also depends on the manner in which he perceives (a) Objective qualities. (b) Situation. (c) Attitude. (d) Variables. 45.

Indivual differences are found in (a) Environmental situations. (b) Cognitive situations. (c) Perceptual situations. (d) Emotional situations. 46. The socialisation of an individual takes place according to (a) Perceptual learning.

(b) Cognitive learning. (c) Dynamic learning in the emotion of stimulus. (d) Dynamic learning in the perception of a situation. 47. How far does the mutual relationship of parents influence child’s personality? (a) Gradually (b) Speedily (c) Largely (d) Commonly. 48.

What is the result of emotional immaturity in the child? (a) Struggle (b) Pain (c) Frustration (d) Anger. 49. What is the impact of other members of the family besides the parents, on the socialisa­tion of the child? (a) External (b) Intimate (c) Good (d) None of these. 50.

How will the socialisation of the child be affected if he may follow the evil path? (a) Directly (b) Indirectly (c) Intimately (d) Adversely. 51. How do brothers and sisters affect the socialisation of the child? (a) Continuously (b) Indirectly (d) Commonly (d) Greatly. 52. What does the youngest child receive all from the parents? (a) Drives (b) All requirements (c) Affection (d) Attention. 53. What shall be the child’s position in the society On the basis of social and economic conditions? (a) Reprehensible (b) Considerable (c) Bad (d) Pre-supposed.

54. In what manner the child’s socialisation proceeds in a school? (a) Considerable (b) A good manner (c) A bad manner (d) None of these. 55. When does an individual make serious effort to pattern his behaviour according to social acceptance? (a) 13 to 20 years (b) 14 to 21 years (c) 10 to 21 years (d) 15 to 23 years. 56. Considering punishment as an insult, how do adolescents react to it? (a) Fear it very much (b) Abhore it very much (c) Consider it command (d) None of these.

57. In order to escape punishments, the adolescent is cautious (a) In his behaviour. (b) Of rebuke. (c) In socialisation. (d) In demand.

58. Child’s socialisation is influenced by (a) Brain pattern. (b) Communication, (c) Biological norm, (d) Ethnic status. 59. School comes in socialisation of a child (a) Through grouping (b) At oral stage. (c) After family.

(d) After society. 60. Applied aspects of social psychology include the development and perfection of techniques for measuring (a) Attitude. (b) Opinion, (c) Socialisation. (d) Both a & b. 61.

The ability to think abstractly and to learn. readily from experience is (a) Memory. (b) Intelligence, (c) Learning. (d) Thinking. 62. Who believed that performance on any cog­nitive task depended on a primary general factor (g) and on one or more specific factors (s) relating to that particular task? (a) Thurstone (b) Guilford (c) Spearman (d) Cattell. 63. Intelligence is a composite of seven distinct primary mental abilities was suggested by (a) Gardner.

(b) Sternberg. (c) Binet. (d) Thurstone. 64. The first version of Binest and Simon’s test was published in (a) 1905. (b) 1904. (c) 1914. (d) 1814.

65. The word Stanford in the Stanford-Binet test stands for (a) A Psychologist, (b) A University, (c) A Psychiatrist. (d) A Country. 66. The Stanford-Binet test a revision of Binet’s original test was made by (a) Alfred Binet. (b) Lewis Terman.

(c) Theodore Simon (d) David Wechsler. 67. The Wechsler Adult Intelligence scale consists of (a) Only verbal items. (b) Only nonverbal items. (c) Both verbal and nonverbal items. (d) Neither verbal nor nonverbal items. 68.

The extent to which a test actually measures what it claims to measure is its (a) Reliability. (b) Validity. (c) Norms. (d) Split-half reliability. 69.

The Stanford-Binet and the Wechsler scales are (a) Both individual tests. (b) Both group tests. (c) Stanford-Binet is group test, (d) Wechsler scale is group test.

70. The Intelligence test that includes items de­signed to be unaffected by specific cultural knowledge or experience is (a) Cultural test. (b) Culture-fair test. (c) Cultural bias test.

(d) Cultural-specific test. 71. The Raven Progressive Matrices consists of (a) Sixty matrices. (b) Fifty matrices, (c) Thirty matrices. (d) Eighty matrices. 72.

The full form of the K-ABC Intelligence test for children is (a) Kentman-Advancement battery for chil­dren. (b) Kaufman-Assessment battery for children. (c) Kentman-Assessment box for children. (d) Kaufman-Advancement box for children.

73. Boys score in intelligence tests as compared to girls (a) Lower. (b) Higher. (c) Similar. (d) Cannot be said. 74. An intelligence test that predicts how well you will do in college is an (a) Adjustment test. (b) Anxiety test, (c) Aptitude test.

(d) Achievement test. 75. Examinations given at the end of a course to see how much you have learned are (a) Anxiety tests.

(b) Achievement tests. (c) Aptitude tests. (d) Adjustment tests. 76.

Both Aptitude test and Achievement test are (a) Adjustment tests, (b) Ability tests, (c) Anxiety tests. (d) Attitude tests. 77. The French psychologist Alfred Binet pub­lished the first intelligence test in 1905 in col­laboration with (a) David Wechsler. (b) Sir Francis Gal ton. (c) Theodore Simon, (d) None of these. 78. The need of group tests started with (a) World War I.

(b) World War II. (c) India Pakistan War. (d) India China War.

79. Down syndrome, a genetic defect occurs when the cells in the body have an extra copy (tri­somy) of chromosome (a) Number 21. (b) Number 22. (c) Number 20. (d) Number 23. 80. Human Intelligence is affected by (a) Only heredity.

(b) Only environment. (c) Both heredity and environment. (d) Neither heredity nor environment. 81. The first intelligence test was developed by (a) Lewis Terman. (b) Albert Sidney Beckham. (c) David Wechsler.

(d) Alfred Binet. 82. Who invented the correlation coefficient and developed the ideas behind finger-printing and eugenics? (a) Charles Darwin (b) Sir Francis Galton (c) Alfred Binet (d) Wechsler. 83. The Binet scale for Intelligence which was pub­lished in 1905 was revised in the years (a) 1909 and again in 1912. (b) 1907 and again in 1913.

(c) 1906 and again in 1910. (d) 1908 and again in 1911. 84.

A bright child’s MA is above his CA; a dull child has a MA below his CA. This statement is (a) True. (b) False. (c) Partly right. (d) Can’t be said. 85. The formula for calculating IQ is (a) MA/CA?100 (b) MA/CA ?200 (c) CA/MA?100 (d) CA/MA?200 86.

According to the Guilford’s (1967) model of Intelligence the number of identifiable abilities are (a) 120. (b) 110. (c) 100. (d) 130. 87.

“Intelligence is the aggregate or global capaci­ty of the individual to act purposefully, to think rationally, and to deal effectively with his envi­ronment.” The above definition was given by (a) Ebbinghaus. (b) Terman. (c) Wechsler. (d) Anastasi. 88. Intelligence is the ability of (a) Abstract thinking. (b) Adjusting in new situations.

(c) Availing of past experiences. (d) All of these. 89. To understand the intelligence, scientific ap­proaches started around (a) Two hundred year back. (b) Quarter of a century back. (c) Hundred years back.

(d) Recently. 90. For testing purposes, the highest level at which all items of Binet’s test are passed by a given child is that child’s (a) Mental age.

(b) Basal age. (c) Ceiling age. (d) Ground age. 91. The age level at which the child cannot pass any of the items of particular subtest is called (a) Basal age. (b) Specific age.

(c) Ceiling age. (d) Mental age. 92. Intelligence is the property of recombining our behaviour pattern so as to act better in a novel situation. This definition is given by (a) Wells. (b) William Stern, (c) Hull. (d) Binet.

93. As the infant grows his mental ability (a) Decreases. (b) Increases, (c) Fluctuates. (d) Stagnates. 94. The most widely used test for adults was de­veloped by (a) Stanford. (b) Terman. (c) Guilford.

(d) Wechsler. 95. Which group test was designed during world war I for persons who could not read or who did not speak English? (a) Army Alpha (b) Army Beta (c) WAIS (d) Stanford-Binet. 96. Which group test was designed during World War I for persons who could read? (a) Stanford-Binet (b) Army Alpha (c) WAIS (d) Army Beta. 97. “Intelligence is the ability to adjust oneself to a new situation.

” This definition was given by (a) Wells. (b) Terman. (c) Merrill.

(d) William Stern. 98. The WAIS like the Stanford-Binet is a/ an test. (a) School (b) General (c) Individual (d) Social 99. The deviation I Q is a type of (a) Standard score, (b) Mean score, (c) Average score.

(d) Raw score. 100. Wechsler set the mean of the scores equal to an IQ of (a) 150. (b) 50. (c) 100.

(d) 120.

Answers

1. (b) 2. (d) 3. (b) 4. (a) 5. (b) 6.

(a) 7. (b) 8. (a) 9.

(c) 10. (c) 11. (c) 12. (d) 13. (b) 14. (b) 15.

(c) 16. (b) 17. (a) 18. (d) 19. (b) 20. (d) 21.

(a) 22. (d) 23. (d) 24. (d) 25. (d) 26.

(c) 27. (a) 28. (c) 29.

(b) 30. (a) 31. (b) 32. (d) 33. (a) 34. (a) 35. (a) 36.

(b) 37.(c) 38. (c) 39. (c) 40. (b) 41. (a) 42.

(d) 43. (a) 44. (b) 45. (c) 46. (d) 47. (c) 48. (c) 49. (b) 50.

(d) 51.(d) 52. (d) 53.

(d) 54. (b) 55. (b) 56. (a) 57.

(a) 58. (d) 59.(c) 60. (d) 61.

(b) 62. (c) 63. (d) 64.

(a) 65. (b) 66. (b) 67. (c) 68. (b) 69.

(a) 70. (b) 71. (a) 72. (b) 73. (c) 74.(c) 75.

(b) 76. (b) 77. (c) 78. (a) 79. (a) 80.(c) 81. (d) 82.

(b) 83. (d) 84. (a) 85. (a) 86. (a) 87. (c) 88. (d) 89.

(c) 90. (b) 91. (c) 92. (a) 93. (b) 94. (d) 95. (b) 96. (b) 97.

(d) 98. (c) 99. (a) 100. (c)

x

Hi!
I'm Adrienne!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out