(c) Buddhism (d) All of these. 302. What



0 Comment

(c) Buddhism (d) All of these.

302. What should be done so that the school is to be the guardian of democracy? (a) Eminent leaders should be invited to school to talk about democracy to teachers and the students (b) Democracy should, actually, be lived in the school (c) Lessons on the importance of democracy should be included in the text-books (d) The teachers should have faith in democracy. 303.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

As one of the Indian constitutional values, secularism means (a) No respect for any religion. (b) Equal respect for all religions and no discrimination in any matter on the ground of religion. (c) Control of religious activities by the government.

(d) Abolition of all personal religious laws. 304. For strengthening democracy as a constitutional value through education, it is necessary to ensure that (a) All people have the freedom to live the life they think is the best for them (b) People are competitive for progress (c) People learn large-hearted tolerance, mutual give and take and appreciation of ways in which people differ from one another. (d) People are religious and God-fearing. 305. “Child is more important than all kinds of books”. This viewpoint of Tagore represents his faith in the following aims of education (a) Individual aims.

(b) Social aims. (c) A synthesis of individual and social aims. (d) Cultural aims. 306.

“Next to Nature the child should be brought into touch with the stream of social ‘behaviour”. By saying this Tagore is trying to emphasize following aims of education (a) Individual aims. (b) Social aims. (c) Both Individual and social aims. (d) Intellectual development aim. 307. Who said that the aim of education should be to develop in children feelings of international brotherhood and attitude of international understanding? (a) Mahatma Gandhi (b) R.

N. Tagore (c) Rousseau (d) Dewey. 308. Characteristics of Vivekananda’s philosophy of education include (a) Naturalism.

(b) Idealism. (c) Pragmatism. (d) Naturalism idealism and pragmatism all. 309.

According to Vivekananda’s philosophy of education, the prime aim of education is (a) Physical development of the child. (b) Mental development of the child. (c) Social development of the child. (d) Fullness of perfection already present in the child. 310. The intimacy between philosophy and religion can be seen in the field of (a) Goal of life.

(b) Aim of knowledge (c) Values. (d) All of these. 311. The influence of both philosophy and religion in the life of the human individual and society is (a) Favorable.

(b) Unfavourable, (c) Both of them. (d) None of these. 312.

Religion and philosophy meet in: (a) Matter. (b) Mind. (c) Spirit. (d) None of these. 313. The important aspects of philosophical problems are (a) Critical.

(b) Synthetic, (c) Both of them (d) None of these. 314. The philosophical attitude includes (a) Wonder. (b) Doubt. (c) Criticism. (d) All of these.

315. The philosophical method includes, (a) Induction. (b) Deduction, (c) Dialectical. (d) All of these.

316. Philosophising requires the processes of (a) Analysis. (b) Synthesis, (c) Criticism. (d) All of these. 317. The true nature of philosophy can be explained as (a) Critical method. (b) Comprehensive science. (c) Synthetic science.

(d) All of these. 318. The important characteristics of philosophy are (a) Philosophical method. (b) Philosophical attitude. (c) Philosophical conclusions. (d) All of these. 319.

The nature of philosophy can be explained as (a) Collection of science. (b) Universal science. (c) Critical method. (d) All of these. 320. The most important trait of philosophy is (a) Criticism. (b) Synthesis.

(c) Analysis. (d) None of these. 321. Philosophy is a comprehensive synthetic science, has been maintained by (a) Joseph A. Leighton. (b) Herbert Spencer.

(c) Roy Wood Seller. (d) All of these. 322. What is correct about the nature of philosophy in relation to science? (a) Philosophy is science (b) Philosophy is a normative science (c) Philosophy is the science of science (d) Philosophy is the mother of all sciences.

323. Literally the term philosophy means (a) Love of knowledge. (b) Criticism. (c) A particular method. (d) None of these. 324.

The meaning of the terms philosophy and Darshan are (a) Similar. (b) Dissimilar, (c) Both of them. (d) None of these. 325.

The philosopher is more concerned with (a) Induction. (b) Deduction. (c) Dialectics.

(d) None of these. 326. The contemporary trend in philosophical method is (a) Analysis. (b) Synthesis, (c) Dialectics. (d) None of these. 327. Philosophical activity is concerned with (a) Thinking (b) Synthesising (c) Sriticising (d) All of these.

328. Philosophical thinking is characterised by (a) Philosophical effect. (b) Philosophical conclusion. (c) Philosophical results. (d) All of these. 329. The philosophical effect can be seen upon (a) The Philosopher.

(b) The group life. (c) The culture. (d) All of these. 330. The chief differences among thinking beings are (a) Physical. (b) Biological, (c) Philosophical.

(d) None of these. 331. A bad philosophy can be substituted by (a) Science. (b) Religion.

(c) Better philosophy. (d) None of these. 332.

The diversity of philosophical conclusions shows (a) Weakness. (b) Strength, (c) Both of them. (d) None of these 333. The philosophical thinking in a philosopher is (a) Permanent. . (b) Evolving, (c) limited. (d) None of these. 334.

Philosophers are, “Those who are lovers of the vision of truth.” This was said by (a) Socrates. (b) Plato. (c) Aristotle.

(d) William James. 335. The most important difference between philosophy and science is (a) Subject matter (b) Method (c) Scope (d) None of these. 336. The goal of philosophy can be properly defined as (a) Solution of problem. (b) Philosophising.

(c) achievement of success. (d) None of these. 337. Which of the following is the contribution of Rousseau to education? (a) Education for Freedom (b) Education for Democracy (c) Education for State control (d) Education for Nationalism. 338. Which of the following represents fascist ideal of education? (a) Education for Freedom (b) Education for Democracy (c) Education for State control (d) Education for Nationalism. 339. Which of the following represents ‘communist ideal’ of education? (a) Education for Freedom (b) Education for Democracy (c) Education for State control (d) Education for Nationalism.

340. Which of the following is ideal of education, according to idealism? (a) Self Realisation (b) Livelihood (c) Citizenship (d) Social Adjustment. 341. Which of the following is the Naturalist ideal of education? (a) Self Realisation (b) Livelihood (c) Inculcation of democratic values (d) Social Adjustment. 342. Who among the following has propounded idealism in education? (a) Plato (b) John Dewey (c) Rousseau (d) Russell. 343.

Who among the following propounded pragmati in education? (a) Plato (b) John Dewey (c) Rousseau (d) Russell. 344. Who among the following propounded naturalism in education? (a) Plato (b) John Dewey (c) Rousseau (d) Bertrand Russell. 345. Who among the following propounded existentialism in education? (a) Plato (b) Sartre (c) Rousseau (d) Bertrand Russell. 346.

Who among the following propounded socialism in education? (a) Russell. (b) Dewey (c) Sartre (d) Stalin. 347. Who among the following made maximum impact on modern education? (a) Russell (b) Dewey (c) Sartre (d) Stalin. 348. Science can be properly defined as (a) A field of knowledge.

(b) A subject matter. (c) A method. (d) None of these. 349.

The distinctions between philosophy and science are (a) Distinction in nature. (b) Distinction in problems. (c) Distinction in method.

(d) All of these 350. The most important distinction between philosophy and science is (a) Distinction in nature. (b) Distinction in problem. (c) Distinction in method. (d) All of these. Answers 301. (a) 302.

(b) 303. (b) 304. (c) 305. (a) 306. (b) 307.

(b) 308. (d) 309. (d) 310. (d) 311.(c) 312.(c) 313.

(c) 314. (d) 315. (d) 316. (d) 317.

(d) 318. (d) 319. (d) 320. (a) 321. (d) 322.

(c) 323. (a) 324. (b) 325.(c) 326. (a) 327. (d) 328. (d) 329.

(d) 330. (c) 331. (c) 332. (b) 333. (b) 334. (a) 335. (b) 336.

(b) 337. (a) 338. (d) 339.

(c) 340. (a) 341. (d) 342. (a) 343. (b) 344.(c) 345.

(b) 346. (d) 347. (b) 348.(c) 349. (d) 350. (d)

x

Hi!
I'm Adrienne!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out