Education Question Bank – 228 MCQs on “Sociological Foundations of Education” – Part 3



0 Comment

(c) Scientific mobility.

(d) Psychic mobility.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

202. Which is not characteristic of modernisation?

(a) Religious faith

(b) Participation

(c) Empathy.

(d) Mobility.

203. Which article of the Indian Constitution proclaims that “untouchability is abolished”?

(a) Article 17

(b) Article 14

(c) Article 16

(d) Article 46.

204. What is not involved in leadership?

(a) The supremacy based on personality cult

(b) Understanding based on co-operation

(c) The goal motivation and role achieve­ment

(d) Maintenance of group norms and values.

205. Which among the following is the advantage that does not come to the followers under a specific leadership?

(a) The goal achievement satisfaction

(b) It saves the group from the difficulties of taking decisions

(c) The difficulties that may result by the risk of failure.

(d) The advantage of getting an all round leader and guide.

206. Mark out the reason that made Jawaharlal a great leader.

(a) His parentage.

(b) His brahmanical heritage.

(c) His leadership of the Congress.

(d) His personal qualities

207. In India, education is the responsibility of

(a) Central Government.

(b) State Government.

(c) Both of them.

(d) None of these.

208. Which institution has maximum control over education?

(a) Family

(b) State

(c) Religion

(d) Economy.

209. The future of education in India depends on

(a) Government.

(b) Society.

(c) Family.

(d) Economy.

210. Who gives the system of education in India?

(a) Family

(b) Society

(c) State

(d) Economy.

211. What is the status of political interference in education?

(a) Justified

(b) Society

(c) Both of them

(d) Economy.

212. Political aim of education is

(a) Democracy.

(b) Secularism.

(c) Constitutionalism.

(d) Cosmopolitanism.

213. On whose help are the educational institution depend maximum?

(a) Society

(b) Community

(c) State

(d) Family.

214. In the absence of law, which of the following help in maintaining social order in simple societies?

(a) Folkways

(b) Mores

(c) Customary rules

(d) All of these.

215. Which of the following sanctions can be applied for an offence by an individual in simple societies?

(a) Penal sanctions

(b) Moral sanctions

(c) Ritual sanctions

(d) All of these.

216. In simple societies, deviations from an appropriate day to day behaviour are corrected by such social controls as

(a) Ridicule.

(b) Mild Ostracism,

(c) Gossip.

(d) All of these.

217. Which of the following simple societies possess distinct political institutions?

(a) The Zulu

(b) The Ba Mangwato

(c) The Ba Nyankole

(d) All of these.

218. The essential attributes of a state are

(a) Population.

(b) Government,

(c) Sovereignty

(d) All of these.

219. A state has a large population, but not sufficient territory. What among the following it cannot do?

(a) Raise multi storey buildings

(b) Let its people migrate to other countries

(c) Popularise check on the growing population

(d) Destroy all the new-born.

220. In which of the following works, the theory of Social Contract was first propounded?

(a) Social Contract

(b) Leviathan

(c) Two Treatises of Civil Government

(d) Mahabharata.

221. Who, among the following thinkers, is not associated with the theory of Social Contract?

(a) Hobbes

(b) Locke

(c) Rousseau

(d) Kautilya.

222. The state of nature is

(a) Supremacy of might on right.

(b) A state of equality for all men.

(c) The state when Devas were troubled by Asurs.

(d) Such a state did not exist historically.

223. Due to Social Contract, man

(a) Lost his freedom.

(b) Gained his freedom.

(c) Became part of the whole.

(d) State came into existence.

224. “We, the people… having solemnly resolved to constitute… into a Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic, and to secure to all its citizens: Justice, Social, Economic and Political: Liberty of thought, expression, faith, belief- and worship; Equality of Status and Opportunity; and to promote among all, Fraternity assuring the dignity of the individual and unity and integrity of the nation”. Who stated these words indicating the movement of man from the state of nature to political society?

(a) Manu

(b) Kautilya

(c) Rousseau

(d) Constitution of India.

225. “Let every soul be subject unto the higher powers; for there is no power but of God: the powers, that be ordained. Whosoever resisteth the power resisteth the ordinance – of God, and they that resist shall receive to themselves damnation”. Mark out the correct conclusion from this statement.

(a) The Divine Origin theory pleads for status quo.

(b) God, being supreme need alone be obeyed.

(c) Those who resist the Divine power shall be punished by God.

(d) The temporal power is dependent on the ecclesiastical power.

226. Christ said “Render unto Ceasar things that are Ceasar’s and unto God the things that are God’s. Mark out the correct conclusion.

(a) King is superior to God.

(b) One should be loyal to the King.

(c) Church and the state are two different institutions.

(d) State is not of Divine origin.

227. Who was the propounder of the Patriarchal theory of the state?

(a) Jenkins

(b) McLennan

(c) Sir Henry Maine

(d) Frazer.

228. The importance of the Patriarchal theory of the origin of State

(a) Is doubtful.

(b) Provides the simplest explanation of the origin of state which really is the product of complex circumstances.

(c) Overlooks the other factors in the development of the state.

(d) Emphasizes the concept of command and the obedience which is the basis of political obligation.

Answers

201. (a) 202. (c) 203. (a) 204. (a) 205. (a) 206. (d) 207. (c) 208. (b) 209. (a) 210. (c) 211.(c) 212. (a) 213. (c) 214. (d) 215. (d) 216. (d) 217. (d) 218. (d) 219. (d) 220. (b) 221. (d) 222. (d) 223. (d) 224. (d) 225. (a) 226. (c) 227. (c) 228. (b)

x

Hi!
I'm Adrienne!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out